Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Buitenfotografie: De Warande, Helmond

19 oktober 2021 @ 10:00 - 12:00

Buitenfotografie: De Warande, Helmond,

Dinsdagochtend 19 oktober a.s. gaan we weer op pad. Deze keer brengen we een bezoek aan Helmond, en wel aan het gebied dat de helmonder “de Warande” noemt.

De Warande is een voormalig natuurgebied en jachtterrein in het westen van Helmond dat tegenwoordig een openbaar wandel- en recreatiepark is. Deel hiervan uitmakend is het dierenpark ten zuidoosten van de Warande – het voormalige Jan Visser Park – dat grotendeels gevestigd is op een terrein waarop eerder het landhuis Peapark stond. Tegenwoordig vormen beide terreinen een eenheid en aan de rand van het huidige park liggen nog steeds resten van het landhuis, in de vorm van grote betonblokken.

Bij de entree van de huidige “Warande” bevinden zich twee grote vijvers, bewoond door honderden zwanen, ganzen, eenden en meeuwen. Rond een van de vijvers staan leuke kunstwerkjes/standbeelden etc, terwijl er in een van de vijvers een drijvend podium is waar in de zomermaanden vaak vele (klassieke) concerten plaats vinden.

Ga je tussen de twee vijvers door dan kom je in het eigenlijke wandelpark.

De Warande ligt aan de oostzijde van het dal van de Goorloop. Mede daardoor is een deel van het gebied enigszins moerassig. Andere gedeelten zijn droger. De Warande is een landgoed met een afwisselend hoog opgaand eikenbos en een flora die zeldzaam is in dit gebied. Men vindt er onder andere Muskuskruid, Heksenkruid en Boskortsteel. Er zijn eikenlanen en hier en daar vindt men er ook beukenbestanden. Dit is in het bijzonder het geval op de Beukenberg, een heuvel van enkele meters hoog. Hoewel de meeste beuken van omstreeks 1850 verloren zijn gegaan zijn er nog enkele imposante exemplaren te vinden.

Midden in het wandelpark De Warande ligt het familiegraf van de families Wesselman en Carp op een door een gracht omringd eilandje. Er bevindt zich daar een grafkelder en daaromheen zijn een aantal zerken te vinden. Het eilandje zelf is niet meer voor publiek toegankelijk.

Het park wordt omgeven door drie grote wegen: de Aarle-Rixtelseweg, de Jan van Brabantlaan en de President Rooseveltlaan , ook wel de Goudkust van Helmond genoemd, omdat hier vanouds de fabrikanten woonden.

Als U in uw navigatiesysteem Helmond – Julianalaan typt ziet U bij aankomst direct het kleine weggetje tussen de twee vijvers liggen. aan het einde van dat weggetje is de entree tot het wandelpark en ligt aan de linkerzijde het parkeerterrein. Als het niet verschrikkelijk druk is, en dat verwacht ik niet, vind U daar ruimschoots parkeergelegenheid. Ik stel voor dat we daar dan ook bijeen komen (10 uur zoals gebruikelijk). Van daar uit kan iedereen zijns weegs gaan, er is genoeg te zien, en zeker ook genoeg te fotograferen. Ook zullen wellicht rond die tijd de herfstkleuren al volop en uitbundig aanwezig zijn.

Ook kunnen we afspreken dat we aan het einde een “bakske” doen in het plaatselijk restaurant. Omdat dat voorheen een restaurant voor de “gegoede middenstand, en de fabrikanten” was verwacht ik dat de prijzen daar ook dienovereenkomstig zijn.

Mij lijkt dat 12 uur s’middags ook een mooi tijdstip is om af te sluiten.

groetjes, Martien van der Els.

Gegevens

Datum:
19 oktober 2021
Tijd:
10:00 - 12:00

Locatie

Warande Helmond
Julianalaan - Jan van Brabantlaan - Warandelaan
Helmond,

Organisator

De FotoSchouw
Site:
www.fotoschouw.nl

Reacties zijn gesloten.